Vinařská oblast: Velkopavlovická, Znojemská, Mikulovská

Zastoupení ve vinicích: 16 %

Původ: Geneticky se velmi podobá odrůdám Tramín a Červenošpičák. Pravděpodobně pochází z Rakouska, kde je i nejvíce rozšířeno. V Čechách se nepěstuje,
na Moravě tvořilo Veltlínské zelené ještě před pětašedesáti lety 30 % plochy vinic. Je to stará odrůda na Moravě již dlouho pěstovaná.
V současnosti se na celkové výměře vinic ČR podílí 16 % a je tím absolutně nejpěstovanější odrůdou révy vinné v České republice.



Charakteristika odrůdy: Bývá středního růstu i olistění, dřevo vyzrává dobře a mrazuodolnost je střední. List je středně velký, pětilaločný, s tupě ozubenými
okraji a hlubokými výřezy. Hrozny jsou středně velké, křídlaté, husté s menšími zelenými nebo zelenožlutými bobulemi. Jde o odrůdu pozdní a velmi citlivou na správné zatížení keřů úrodou. Jakostní vína jsou z výsadeb, kde na jednom keři zraje pouze menší množství hroznů.



Charakteristika vína: Barva: světle žlutá barva
Vůně: od jemně muškátové až po medově lipovou
Chuť: svěží, extraktivní víno, jemně nahořklé, kořenité, plné. Příjemná kyselinka zanechává dlouhotrvající chuťový vjem

Zvláštnosti: Vyšší jakostní stupně jsou vhodné do archivu. Víno je vhodné k dennímu stolování i jako vinný střik. Používá se také do směsí,
zvláště s Ryzlinkem vlašským na výrobu sektů.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: hovězí maso, filé z mořských ryb, vepřový řízek
Ostatní: omáčky, studené mísy, slané překrmy