Vinařská oblast: Bzenecká

Zastoupení ve vinicích: 2,7 %

Původ: Pochází pravděpodobně z Itálie, kde patří k velmi rozšířené skupině odrůd nazývaných Malvasia. Veltlínské červené rané se k nám rozšířilo z Rakouska.
Stejně jako Neuburské vzniklo nahodilým opylením Sylvánského zeleného pylem Veltlínského červeného.
K nám se tato odrůda rozšířila z Dolního Rakouska. Nyní dosahuje 2,2 % plochy vinic ČR.



Charakteristika odrůdy: Je ranou odrůdou, roste bujně. Mrazuodolnost je nižší. Jeho dobrá vlastnost je suchovzdornost a dobrý růst i na píscích a štěrku.
List je větší pětilaločný. Hrozen je velký, kónický. Bobule malé, náchylné na hnilobu, mají světle červenou slupku.

Charakteristika vína: Barva: zlatožlutá
Vůně: neutrální vinná vůně
Chuť: kořenité víno s nižším obsahem kyselin, širší extraktivní chuť

Zvláštnosti: Zrání vína pokračuje velmi rychle, a proto se musí brzy lahvovat.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: maso s omáčkami
Ostatní: hutné polévky a studené mísy