Vinařská oblast: Velkopavlovická, Bzenecká, Brněnská, Čáslavská, Mutěnická, Mikulovská, Mostecká

Zastoupení ve vinicích: 2 %

Původ: Patří k nejstarším evropským odrůdám. Uvádí se, že tato odrůda k nám byla dovezena z Itálie - jižních Tyrol, obce Tramin v době Marka Aurelia Proba.
Může ale pocházet i z Maďarska nebo Rakouska či jihovýchodní Evropy. V německé Falci je prokázán od 16. století, nachází se tam i dosud produkční vinice osázená touto odrůdou před 400 lety. Podle posledních rakouských výzkumů vznikl volným křížením s révou lesní a pak se podílel na vzniku dalších klasických evropských odrůd révy vinné. Je geneticky nejstarší u nás pěstovanou odrůdou révy. Kolem roku 1935 se na našem území pěstoval
na necelých 4 % plochy vinic. Dnes se vyskytuje pouze na 2,1 % výměry vinic, přičemž jeho plocha ustupuje.





Charakteristika odrůdy: Roste středně, má husté olistění a potřebuje intenzivní ošetření listové plochy podlomem a vylamováním fazochů.
Mrazuodolnost je dobrá, sklizně většinou kolísavé. Listy jsou malé, třílaločné. Asimilace sytě zelených listů je intenzívní a cukernatost malých, široce kónických hroznů je vysoká. Bobule je malá, šedočervená se silnou slupkou, vysokým obsahem kořenitých látek a nižším obsahem kyselin. Pravidelně dosahuje vysokou cukernatost.



Charakteristika vína: Barva: zlatožlutá
Vůně: plná a kořenitá vůně, někdy připomíná vůni růží
Chuť: Víno je plné, extraktivní, kořenité s nižším obsahem kyselin, často se zbytkovým cukrem.
Je také charakterizováno jako silné - alkohol není v rovnováze s kyselinami.

Zvláštnosti: Víno je vynikající z výběrových hroznů. Víno se podává v omezeném množství ke zvláštním příležitostem. Ležením v láhvi se aroma více zušlechťuje.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: husí nebo kachní játra, drůbež (kuře na ovoci), pečený úhoř
Sýry: sýry s modrou plísní
Ostatní: Velmi vhodné ke sladkým dezertům, předkrmům. Pije se jako aperitiv.