Vinařská oblast: Velkopavlovická (postranní údolí), Mělnická, Mostecká, Čáslavská

Zastoupení ve vinicích: 9,2 %

Původ: Odrůda pochází pravděpodobně z Francie, k nám pronikla asi před 100 lety. Podle genetické analýzy tato odrůda vznikla jako semenáč „burgundských“
odrůd. V každém případě pochází z území dnešní Francie, odkud byla v polovině předminulého století rozšířena do Německa. U nás se začala pěstovat po roce 1900, kolem roku 1935 zaujímala asi 1 % ploch vinic u nás. Nyní se v ČR pěstuje na přibližně 9 % celkové plochy vinic. Svatovavřinecké je
u nás nejrozšířenější modrou odrůdou révy vinné a čtvrtou odrůdou celkem. Největší plochy této odrůdy v rámci států světa se nacházejí právě v ČR.




Charakteristika odrůdy: Je bujného růstu, suchovzdorná, středně mrazuodolná. Ve vlhkých letech je její hustý hrozen náchylný k hnití. List je středně velký,
převážně třílaločný. Hrozen je mírně křídlatý, hustý s oválnými bobulemi. Vhodná do lehčích záhřevných půd, dává vysoké sklizně. Plodnost je méně pravidelná.


Charakteristika vína: Barva: sytě červená, přechází až do fialova
Vůně: ovocná, připomíná sušené švestky, povidla nebo černý rybíz
Chuť: plná, příjemně natrpklá - mladší ročníky obsahují více kyselin



Zvláštnosti: Vhodná do kupáží k výrobě známkových vín, kde jsou kyseliny vítané při spojování se zahraničními víny z jižních oblastí.
Kvalita vína taktéž narůstá zráním v láhvi.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: kořeněné vepřové maso, kachna, husa, zvěřina
Ostatní: těstoviny