Vinařská oblast: Žernosecká, Roudnická, Strážnická, Bzenecká, Mikulovská

Zastoupení ve vinicích: 0,5 %

Původ: Odrůda pochází pravděpodobně z Rakouska, okolí Kremže. Dříve se uvádělo jako místo původu Sedmihradsko, ale tam se začalo pěstovat
až kolem roku 1870. Rakouskému původu nasvědčuje i skutečnost, že podle posledních výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením Tramínu pylem krajové odrůdy Rakouské bílé. Bývalo velmi rozšířeno v Rakousku, u nás a v SRN, ještě počátkem tohoto století patřilo Sylvánské zelené
k nejrozšířenějším odrůdám ve střední Evropě. První zmínky pochází v Německu z roku 1665. U nás a v Rakousku bylo vytlačeno odrůdou
Müller-Thurgau. Kolem roku 1935 se podílelo 12 % na celkové ploše vinic u nás. V současnosti se na celkové ploše vinic ČR podílí 0,45 % a jeví se reálným, že tento podíl v nejbližších letech bude stoupat. Větší zastoupení má v českém vinařském regionu.






Charakteristika odrůdy: Odrůda má vysoké požadavky na teplou polohu. Je středního růstu, má husté olistění. Mrazuodolnost je nízká.
List je středně velký, třílaločný. Hrozny jsou malé, husté, mají střední až větší zelené, nahloučené bobule a jsou velmi chutné k jídlu. Daří se jí i na těžkých půdách.


Charakteristika vína: Barva: žluto-zelená
Vůně: pikantní vůně, v mladších ročnících travnatá
Chuť: plná, extraktivní, mírně kořenitá, v mladších ročnících s vyšší kyselinkou



Zvláštnosti: V dobrém roce je víno vhodné k dlouhodobějšímu zrání vláhvi a je velmi ceněné. Je vhodné k delšímu posezení. Používá se také ke scelování.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: pokrmy z králíka, drůbež, vepřové maso
Ostatní: předkrmy, smetanová omáčka