Vinařská oblast: Bzenecká, Znojemská

Zastoupení ve vinicích: 3 %

Původ: Pochází pravděpodobně z největší francouzské vinařské oblasti Bordeaux. Podle nejnovějších výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy
Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Jeho plochy poslední dobou ve světě prudce rostou, začíná se pěstovat i v zemích kde dosud ve větším rozsahu nebyl - např. v Německu. V ČR se vysazuje od počátku padesátých let. V českém regionu se prakticky nepěstuje, v moravském tvoří 3,5 % vinic s tendencí k poměrně rychlému zvyšování jeho podílu.



Charakteristika odrůdy: Sauvignon je odrůdou velmi bujného růstu, hustě olistěná. List je malý až střední, hluboce vykrajovaný, vlnitý. Hrozen je malý a hustý.
Bobule obsahují vysoce aromatické látky, které zpočátku tvorby mají tóny vůní kopřivových nebo po černém rybízu či angreštu a
při pozdějším zrání pak přecházejí do vůně zralých broskví.



Charakteristika vína: Barva: světle zeleno-žlutá
Vůně: výrazná broskvová, nebo kopřivová vůně, i po černém rybízu
Chuť: Kořenitě plná, výrazně ovlivněná vůní. Mladé víno obsahuje výrazné kyseliny, zráním přecházejí složky vína


do harmonického souladu.

Zvláštnosti: Patří mezi nejjakostnější vína. V současné době se víno této odrůdy těší ve světě velké oblibě, zejména typy vyráběné s nádechem vůní
z nových dubových sudů – barrique. V dobrých ročnících vhodná ke zrání v láhvi.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: výraznější úprava ryb, uzené ryby, drůbež, pečený bažant, krocan
Ostatní: aperitiv, překrm. Přívlastková vína jsou vhodná také k dezertům