Vinařská oblast: Velkopavlovická (jihovýchodní svahy), Mikulovská (vápenité půdy), Podlužní, Znojemská, Strážnická

Zastoupení ve vinicích: 12,1 %

Původ: Pochází pravděpodobně z francouzské oblasti Champagne, původ však není přesně znám, není jednoznačný, s Ryzlinkem rýnským nemá mimo názvu nic
společného. Pro Český region je příliš pozdní a z toho důvodu se tam nepěstuje. Na Moravě se začal vysazovat kolem roku 1900, nyní jeho podíl
na celkové ploše vinohradů tvoří 10,4 % s tendencí ke snižování. Je třetí nejčastěji pěstovanou odrůdou v České republice.




Charakteristika odrůdy: Je středního růstu, má středně husté olistění, je dostatečně mrazuodolná. List je středně velký, pětilaločný, ozubený.
Jeho hrozen je středně velký, válcovitý, podlouhlý a mívá často ještě menší přívěšek hroznu vyrůstající od dlouhé stopky hroznů. Bobule jsou kulaté, středně velké, žlutozelené s černou tečku na vrcholu. Zrání hroznů je velmi pozdní. Cukernatost stoupá v bobulích intenzívněji až koncem října či začátkem listopadu.



Charakteristika vína: Barva: světle zeleno-žlutá
Vůně: vůně neutrálně vinná, příjemně květinová nebo jablečná (zelená jablka)
Chuť: příjemně svěží jemné víno s výraznými kyselinami, je plné a harmonické



Zvláštnosti: Víno je vhodné do archivu. V dobrých polohách na Mikulovsku je možné sklízet hrozny velmi pozdě a vyrábět z nich přívlastková vína,
které i při vysoké zralosti hroznů nepostrádají kyseliny a nejsou fádní. Víno Ryzlinku vlašského je vhodné pro výrobu šumivých vín.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: lehká úprava ryb, jemné paštiky, vepřová pečeně, kachna
Ostatní: předkrmy, šunka