Vinařská oblast: Žernosecká, Znojemská, Bzenecká, Uhersko-hradištská a Mutěnická, Mostecká, Čáslavská, Kyjovská, Mikulovská, Strážnická, Mělnická

Zastoupení ve vinicích: 6,1 %

Původ: není dosud vyjasněný, předpokládá se, že odrůda vznikla v okolí horního toku Rýna volným křížením odrůdy Heunisch se semenáčem Tramínu.
V každém případě se do všech světových vinohradnických oblastí rozšířila z Německa, kde nyní zabírá téměř 22 % plochy všech vinic.
Ryzlink rýnský byl rozšířen na území naší republiky řádem sv. Benedikta v 17. století. Jiné prameny uvádí, že k nám byl dovezen již za vlády Karla IV., tedy ve 14. století, ale v samotném Německu se uvádí teprve v roce 1435. Název odrůdy v překladu v němčině připomíná sprchávání.
Kolem roku 1935 tvořil Ryzlink rýnský na našem dnešním území přibližně 13 % rozlohy vinic. V roce 2002 se podílí na celkové ploše vinic ČR 6,5 %
s tendencí mírného zvyšování.






Charakteristika odrůdy: Je středně bujného růstu, středně hustého olistění. Je nejodolnější odrůdou proti mrazu v našich oblastech.
List je středně velký, pětilaločný. Hrozen je malý, s malými zelenožlutými bobulemi, které obsahují mnoho kořenitých látek.
Vysazuje se na jižní svahy, patří mezi pozdní odrůdy.



Charakteristika vína: Barva: světle žluto-zelená
Vůně: květinová, typická - po lipovém květu, může být i muškátová, broskvová nebo jako luční květy
Chuť: peprně kořenitá a plná zvýrazněnou pikantní kyselinkou, někdy i vyššími a delikátními aromatickými látkami,


jež zaujmou nevtíravým a přece dlouho trvajícím vjemem

Zvláštnosti: Odrůda je považována za jednu z nejkvalitnějších pro výrobu jakostních vín. Ležením v láhvi dosahuje špičkové zralosti.
Nejlepší jakost vína se získává hlavně z pozdních sběrů a výběrů hroznů. Je to odrůda, která má vysokou mezinárodní prestiž, získanou zejména výběry z přezrálých bobulí. Říká se o něm, že je to víno králů a král vín.


Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: Tučnější masité pokrmy, uzené. Hodí se také k zabijačce, dále k lehké úpravě ryb a drůbeže, telecímu masu.
Ostatní: předkrmy, sladké výběry jsou vhodné k dezertům