Vinařská oblast: Brněnská, Strážnická, Podlužní

Zastoupení ve vinicích: 1,7 %

Původ: Je pupenovou mutací Rulandského modrého. Vzniklo pravděpodobně v Burgundsku, odkud se rozšířilo po celé Francii a zvláště do Champagne.
Do Čech se dostala tato odrůda již ve 14. století spolu s Rulandským modrým, v Německu ji rozšiřoval obchodník Johann Seger Ruland ze Speyeru, který v roce 1711 našel několik keřů ve zpustlé zahradě ve Falci a nese tam po něm, stejně jako u nás, jeho jméno. Označení Rulandské v češtině je nevhodné, neboť se tato odrůda u nás pěstovala již dávno před narozením pana Rulanda. Vhodnější bude název Pinot gris. Před sto lety se u nás pěstovala pouze ve smíšených výsadbách, před pětašedesáti lety byla tato odrůda v ČR rozšířena na 0,5 % ploch vinic. V současnosti se pěstuje na 2 % rozlohy vinic a v posledních letech je patrný trend k mírnému zvyšování tohoto podílu.





Charakteristika odrůdy: Je středního růstu, má řidší olistění. Odolnost proti mrazu je dobrá, bývá poněkud odolnější proti suchu. List je středně velký,
slabě třílaločný. Hrozen je malý, většinou pevný, bobule malé s modrošedou tenkou slupkou. Odrůda není spolehlivá na úrodu.
Zraje poněkud dříve nežli Rulandské bílé a mívá méně kyselin.



Charakteristika vína: Barva: zlato-žlutá barva
Vůně: jemná odrůdová až neutrální vůně
Chuť: Plná, kořenitá a extraktivní, často se zbytkovým cukrem. Mladá vína vykazují někdy vyšší kyselost



Zvláštnosti: Hrozny dobře vyzrávají a mají vysokou cukernatost – vyšší obsah alkoholu dodává vínu ohnivost. Hrozny se musejí rychle zpracovávat,
aby nebylo víno narůžovělé barvy. Víno je velmi vhodné do archivu, vyznačuje se plností decentností a vyšší barevností.
Nenapodobitelný charakter z něj činí skvost mezi víny.



Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: suchá vína k výraznější úpravě drůbeže, uzený losos
Ostatní: hutné polévky, sladká vína k dezertům