Vinařská oblast: Mělnická, Mostecká, Čáslavská, Mutěnická, Velkopavlovická

Zastoupení ve vinicích: 1,5 %

Původ: Pochází z Burgundska, kde pravděpodobně v době římské vzniklo samovolným křížením odrůd Mlynářka a Tramín, ale pěstuje se i v jiných oblastech
Francie. Záznamy o existenci této odrůdy jsou doloženy již v 7. století v Porýní a v 9. století v okolí Bodamského jezera. Do Čech je dal ve 14. století přivézt Karel IV., tvořilo zde později 90 % plochy vinic. Z Rulandského modrého vzniklo mutací Rulandské šedé a z něho Rulandské bílé. Ohledně názvu platí vše co je uvedeno u Rulandského bílého. Kolem roku 1935 činil podíl Rulandského modrého 36 % z celkové plochy českých vinic. Nyní se v ČR pěstuje na 2,5 % vinic s tendencí k mírném zvyšování plochy.




Charakteristika odrůdy: Je středního růstu, dobré odolnosti proti mrazům. Listy jsou velké, slabě tří až pěti laločné, lesklé. Hrozen je malý, hustý křídlatý
s kulatými černomodrými bobulemi. Dozrává později. Při úměrné sklizni dosahují velmi vysokou cukernatost. Odrůdový charakter vyniká na štěrkovitých záhřevných půdách.


Charakteristika vína: Barva: světle rubínová, se zlatavě cihlovou barvou na okraji (při nahnutí sklenky)
Vůně: připomíná jádra peckovin, zráním získává nádech po švestkách a ořechu
Chuť: Plné, kořeněné, jemně natrpklé s mírnou kyselinkou. Mladší vína mají vyšší obsah kyselin, ostružinovou chuť.



Zvláštnosti: Kvalitu a odrůdovou chrakteristiku získává zráním v láhvi i sudech. Toto víno se v celosvětovém měřítku považuje za velmi kvalitní a cenné.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: jemné úpravy zvěřiny, hovězí maso, kachna
Sýry: jemné typy ušlechtilých sýrů
Ostatní: vhodné k malému zákusku