Vinařská oblast: Bzenecká, Mikulovská, Žernosecká, Mostecká, Strážnická, Podlužní, Uhersko-Hradištská, Mutěnická, Kyjovská

Zastoupení ve vinicích: 5 %

Původ: Odrůda vznikla jako pupenová mutace Rulandského šedého a pěstuje se v Alsasku již od 14. století. Paradoxní je český název Rulandské, který vychází
z označení Burgundského šedého v Německu, kde se o jeho rozšíření zasloužil Johann Seger Ruland ze Špýru. Ale žádná souvislost neexistuje k označení ostatních burgundských odrůd jménem tohoto obchodníka. Český název "Rulandské" pro celou skupinu burgundských odrůd se tak stal bohužel světovou raritou. Ve Státní odrůdové knize byla zapsána pod názvem Burgundské bílé od roku 1941 do roku 1993, od roku 1993 s názvem Rulandské bílé. Na území dnešní České republiky zaujímala před pětašedesáti lety tato odrůda 2 % plochy vinic, dnes 5,1 % s tendencí udržování si tohoto podílu i při vysoké konkurenci odrůdy Chardonnay.





Charakteristika odrůdy: Je středního růstu, hustšího olistění. Mrazuodolnost je dobrá. List je velký s pilovitým okrajem. Hrozen je malý, válcovitý, většinou
pevný. Zelenožluté bobule mají jemnou slupku a jsou náchylné k hnití. Hrozny dozrávají na přelomu září a října, sklizně bývají středně vysoké.


Charakteristika vína: Barva: zlatavě zeleno-žlutá
Vůně: víno nemá výrazné aroma, vyznačuje se nutrální vůní, může vonět po mandlích u výrazného vína i po chlebovince
Chuť: Víno je kulaté, plné ohnivosti, extraktivní s nasládlou chutí. U mladého vína můžeme zaznamenat vyšší kyselinku.



Zvláštnosti: Díky schopnosti dosahovat vysokou přírodní cukernatost, je Rulandské bílé vhodné pro výrobu přívlastkových vín. Zráním vína výrazně stoupá jeho
jakost. V celosvětovém měřítku jsou vína velmi ceněna. Používá se také ke scelování.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: Mírně upravené hovězí a vepřové maso, pečené kuře, pečený kapr i pstruh, ale i telecí maso. Vyzrálé víno k bažantovi,
divočině. Vína s vyšší kyselostí taktéž k ústřicím.
Sýry: měkké sýry s bílou plísní
Ostatní: paštiky a hustší polévky, guláš, omáčky, klobásy