Vinařská oblast: Velkopavlovická, Mělnická, Mutěnická, Brněnská

Zastoupení ve vinicích: 2,9 %

Původ: Její portugalský původ není jednoznačný. V roce 1772 byla převezena z Portugalska do Rakouska, od konce 18. století se pěstuje také na Moravě a
v Čechách. Kolem roku 1935 činil podíl Modrého Portugalu z celkové výměry českých vinic 9 %, na Moravě dokonce 16,5 % a byl tak nejrozšířenější modrou odrůdou. Dnes se podílí na odrůdové skladbě vinic v ČR 2,9 %.


Charakteristika odrůdy: Je bujného růstu, poměrně suchovzdorná, ale málo mrazuodolná. Trpí více houbovými chorobami a jeho velké hrozny snadno hnijí.
Úrodnost je výborná a pravidelná. Z velkých sklizní jsou však vína řídká, mají slabou barevnost a nízkou extraktivnost. List je velký tří až pětilaločný, hladký. Hrozen je velký, křídlatý s většími bobulemi, které mají tenkou slupku.


Charakteristika vína: Barva: rubínová
Vůně: jemná, květinová
Chuť: příjemná, sametová, víno je lehčí s nižším obsahem kyselin, jemně natrpklé



Zvláštnosti: Víno rychle vyzrává, nedá se déle uchovat, užívá se ke scelování s tvrdými a kyselými víny - které tak zjemňuje. Může dávat přívlastková vína.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: drůbeží maso, biftek, bažant, kachna, husa, zajíc na divoko
Sýry: sýrový nářez
Ostatní: těstoviny, šunka, salám