Vinařská oblast: Mutěnická, Bzenecká, Mikulovská

Zastoupení ve vinicích: 3 %

Původ: Pochází z Rakouska, z oblasti Wachau. U nás se nejvíce rozšířilo na Moravě v druhé polovině 19. století. Poslední poznatky však nasvědčují tomu,
že se jedná o odrůdu vzniklou nahodilým křížením Veltlínské červené x Sylvánské zelené. Na Moravě se začala tato odrůda pěstovat po roce 1915.
Před pětašedesáti lety tvořilo 4 % výměry moravských vinohradů, nyní 2,7 %.



Charakteristika odrůdy: Je bujného růstu, olistění bývá středně husté. Mrazuodolnost je nižší. Listy jsou tří až pětilaločné, hrozen je středně velký s nahloučenými
zelenožlutými bobulemi. Při velmi bujném růstu je náchylné na sprchávání hroznů. Vyžaduje teplejší polohy.

Charakteristika vína: Barva: světle zeleno-žlutá
Vůně: jemná muškátová až kopřivově broskvová, při zrání v láhvi malinová
Chuť: v chuti harmonické, extraktivní, plné, s nižším obsahem kyselin - nenapodobitelně pikantní, mírně nahořklá skořicová chuť



Zvláštnosti: Lahvově zralá vína tvoří výrazné druhotné buketní látky. Víno je v hodné k delšímu posezení. Hodí se také k výrobě přívlastkových vín.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: vařené maso, přírodní úprava hovězího, smažené kuře, dušená játra
Sýry: bílé sýry
Ostatní: zeleninové polévky, klobása, guláš