Zastoupení ve vinicích: 0,4 %

Původ: Pochází z Francie, je to vhodná odrůda pro teplejší oblasti. Je pravděpodobným křížencem mezi Chrupkou a Muškátem bílým. U nás se pěstuje již dlouho,
ale praktický význam nemá. V poslední době je nahrazován odrůdou Muškát moravský. V ČR se pěstuje přibližně na 0,4 % plochy vinohradů, v poslední době se nesází.


Charakteristika odrůdy: Odrůda je středního růstu. Tří až pětilaločný list je větší, nepravidelně ozubený, s hlubšími zářezy. Pyramidální, středně velký hrozen má
kulaté, žlutozelné bobule. Je to raná odrůda, nejlepší vína dává v chladnějších oblastech, kde si uchovává dostatečné množství kyselin.

Charakteristika vína: Vůně: muškátová
Chuť:
jemné aromatické víno, v dobrých ročnících dává plná vína

Zvláštnosti: Vína se zbytkem cukru jsou velmi oblíbená. Víno se používá ke scelování. Pěstuje se také jako stolní hrozen.