Vinařská oblast: Brněnská, Uhersko-Hradištská

Zastoupení ve vinicích: 2 %

Původ: Odrůda vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube, Ing. Křivánkem v Polešovicích. Do Státní odrůdové knihy byl zapsán pod názvem MOPR
v roce 1987, v roce 1993 přejmenován na Muškát moravský. Tato odrůda se velmi rychle rozšířila ve vinohradech České republiky. Její podíl na celkové ploše vinic dosahuje v ČR 2,3 %. Muškát moravský se tak stal nejrozšířenější původní tuzemské novošlechtění.


Charakteristika odrůdy: Odrůda je bujně rostoucí. List je středně velký, pětilaločný s ozubeným okrajem. Středně velký, křídlatý hrozen má kulaté,
zelenožluté bobule. Je to raná odrůda, v chladnějších oblastech získává dostatečné množství kyselin.

Charakteristika vína: Barva: světle žlutá
Vůně: výrazná muškátová, někdy po černém rybízu
Chuť: jemně aromatické víno s nižší kyselinkou



Zvláštnosti: Víno se používá do směsí známkových vín.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: Víno se používá do směsí známkových vín.
Ostatní: mírně sladké dezerty