Vinařská oblast: Velkopavlovická (příhodně položené svahy), Brněnská, Žernosecká, Mostecká, Čáslavská, Strážnická, Uhersko-Hradištská, Kyjovská,
Mikulovská, Znojemská

Zastoupení ve vinicích: 13,9 %

Původ: Odrůda Müller Thurgau vznikla ve výzkumném a šlechtitelském ústavu v Geisenheimu, roku 1882, kde byla získána jako domnělý kříženec mezi odrůdami
Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené. Křížení provedl prof. Dr. Müller, který pocházel ze Švýcarska - z kantonu Thurgau. Uvádí se, že se jedná o křížení Ryzlink rýnský x Sylvánské zelené, jak vystihuje i její synonymum, ale poslední poznatky (genová analýza provedená Dr. Ferdinandem Regnerem) nasvědčují tomu, že odrůda vznikla křížením Ryzlinku rýnského s Madlenkou královskou. Před více než šedesáti lety se u nás začínala pokusně pěstovat na několika místech a dnes je u nás druhou nejrozšířenější odrůdou. Pěstuje se na 13,9 % plochy vinic ČR, přičemž trend směřuje ke značné redukci.




Charakteristika odrůdy: Roste středně a má řidší olistění. Mrazuodolnost je nižší, ale po mrazových poškozeních se rychle regeneruje.
List je pětilaločný, kožovitý, hluboce vykrajovaný. Hrozen je středně velký, válcovitý se žlutozelenými oválnými bobulemi.
Zraje koncem září až začátkem října a nedosahuje vysoké cukernatosti, tato odrůda dává pravidelné a bohaté úrody.



Charakteristika vína: Barva: světle žluto-zelená
Vůně: příjemná muškátová až kopřivově broskvová
Chuť: harmonická chuť s nižším obsahem kyselin a příjemnými aromatickými látkami, extraktivní



Zvláštnosti: Jedná se o lehčí, ušlechtilé víno. Je vhodné do různých směsí a spolu s Ryzlinkem vlašským a Veltlínským zeleným je hlavním základem
našich známkových vín.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: telecí pokrmy, ryby (pstruh, candát, štika), šunka
Sýry: bílé měkké sýry
Ostatní: předkrmy, zeleninové polévky