Vinařská oblast: Velkopavlovická, Podlužní, Brněnská

Zastoupení ve vinicích: 5,9 %

Původ: Není přesně znám, pochází pravděpodobně z Rakouska. Jedním z jejích předků byla odrůda Heunisch.
V předminulém století to byla nejčastější modrá odrůda na Moravě, ale již před rokem 1900 jí začal nahrazovat Modrý Portugal a později Svatovavřinecké. V českém vinařském regionu se pro své pozdní zrání nepěstuje. Její podíl na celkové ploše vinic ČR již pětašedesát let činí 4 až 5 %,
v současnosti se projevuje trend k mírnému zvýšení plochy (nyní tvoří 5,9 %). Je druhou nejrozšířenější modrou odrůdou na Moravě.




Charakteristika odrůdy: Odrůda je bujného růstu, má dobrou mrazuodolnost a plodnost. List je velký, okrouhlý, nepatrně tří až pětilaločný.
Hrozen je velký křídlatý se středně velkými, modročernými bobulemi. Frankovce vyhovují nejteplejší polohy se záhřevnými sprašemi. Zrání hroznů bývá pozdní. Je středního až bujného růstu. Mrazuodolnost je dobrá. List je středně velký, pětilaločný, hluboce vykrajovaný.



Charakteristika vína: Barva: tmavě rubínová
Vůně: připomíná jádra peckovin, někdy jemně skořicová
Chuť: Plná, příjemně drsná - víno je pikantní. Mladá vína bývají tvrdá, zvýrazněná trpkostí po tříslovinách, extraktivní s vyšší kyselinkou.
Víno vyzrává do bohaté šíře.


Zvláštnosti: Víno je vhodné do archivu, využívá se také k výrobě barrique. Říká se o něm, že je rozmarné jako nestálá žena a že má všechny její dobré i špatné
vlastnosti.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: zvěřina, tmavé maso, drůběž
Sýry: sýry se zelenou plísní, sýry s ušlechtilou plísní