Zastoupení ve vinicích: 0,1 %

Původ: Chrupka bílá je jedna z nejstarších kulturních odrůd révy vinné ve světě. Pochází pravděpodobně z Egypta, odkud se rozšířila do Malé Asie a Turecka.
V roce 1523 se poprvé objevila ve Francii a od té doby se rozšiřovala v Evropě. Největšího rozšíření doznala patrně ve Švýcarsku, kam se dostala
v 18. století.



Charakteristika odrůdy: Vrchol výhonu je velmi jemně ochlupený. Mladé lístky jsou červenobronzové. List je středně velký, čepel je pětiúhelníkovitá
nebo protáhlého vejčitého tvaru. Rub listu je hladký, pouze žilnatina starších listů je pokryta chloupky. Řapíkový výkrojek je uzavřený, s úzkým průsvitem nebo otevřený, šípovitý. Chrupka bílá má výrazně dlouhé úponky. Hrozen je středně velký až velký, válcovitý nebo válcovitě-kuželovitý. Má rozvětvené hlavní vřeteno a někdy vytváří i křidélko. Bobule je středně velká, kulatá, pravidelná. Barva je zelenožlutá, na sluneční straně s hnědým líčkem. Slupka je středně pevná až pevná, voskovitě ojíněná




Využití odrůdy: Chrupky jsou považovány za klasické stolní odrůdy a u nás se pěstují především k produkci stolních hroznů. Jako stolní hrozen je zajímavější
Chrupka červená. Z Chrupek se získávají i lehká stolní vína, která jsou např. v Bádensku velmi oblíbena a ve Švýcarsku i vysoce ceněna.