Vinařská oblast: Mikulovská

Zastoupení ve vinicích: 2,3 %

Původ: Pochází z Francie (Burgundska), u nás byla rozšiřována spolu s Rulandským bílým.

Charakteristika odrůdy: Je bujného růstu. Od Rulandského bílého se liší tím, že řapíkový výřez listu má lyrovitý tvar s ohraničující holou nervaturou,
bez listové čepele. Později dozrává, sklizně jsou poněkud nižší nežli u Rulandského bílého, ale jakost vína je vyšší.

Charakteristika vína: Barva: světle žlutá
Vůně: ovocná, po jablkách, může být i méně výrazná až neutrální
Chuť: V chuti připomíná lískový ořech nebo banán. Víno je kořenitější s pikantní kyselinkou, je plné a extraktivní.



Zvláštnosti: Víno je vhodné k delšímu zrání v láhvi. V současnosti je velmi módní a znalci vyhledávané. Je také vhodné pro výrobu jakostních šumivých vín, i barique.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: Mírně upravené hovězí a vepřové maso, drůbež. Vyzrálé víno k bažantovi, divočině. Vína s vyšší kyselostí taktéž k ústřicím.
Sýry: měkké sýry s bílou plísní
Ostatní: paštiky, hustší polévky a bílé omáčky