Vinařská oblast: Znojemská

Zastoupení ve vinicích: 1,2 %

Původ: Pochází z francouzské vinařské oblasti Bordeaux, vznikl opylením odrůdy Cabernet franc a Sauvignon.
V polovině 16. století se o jeho rozšíření v Bordeaux zasloužil kardinál Richelieu. V poslední době se stal nejmódnější modrou odrůdou.
U nás větší rozšíření pro své pozdní zrání neměl a ani nemá (nyní 1,2 % plochy), ale pěstuje se již více desetiletí.



Charakteristika odrůdy: Je středního až bujného růstu. Mrazuodolnost je dobrá. List je středně velký, pětilaločný, hluboce vykrajovaný.
Hrozen je středně velký s ouškem a malými kulatými bobulemi modré barvy. Je to odrůda vhodná i do skeletových půd.
Úrodnost je střední. Vína mají bohatý obsah taninu a antokyanů, ale i kyselin. Proto je důležité vysazovat odrůdu jen do nejteplejších poloh.




Charakteristika vína: Barva: intenzivní červená
Vůně: po černém rybízu
Chuť: travnatá, drsnější, zráním nabývá plnosti a odrůdového charakteru vína

Zvláštnosti: Je to odrůda, která si vydobyla pro vynikající jakost a dlouhou uchovatelnost červených vín nejvyšší uznání. Zráním víno získává vynikající jakost.
Cabernet Sauvignon se rozšířil po celém světě a mnohých oblastech dává nejlepší vína.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: tmavé maso, zvěřina
Sýry: tvrdé sýry
Ostatní: kaviár