Vinařská oblast: Velkopavlovická, Mutěnická, Bzenecká

Zastoupení ve vinicích: 1,8 %

Původ: Nová česká odrůda vznikla křížením odrůd Frankovka x Svatovavřinecké ve Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích v roce 1961.
Šlechtitelem byl Ing. Horák. Nazvána byla na počest Ch. K. Andrého (1763 - 1831), který v Brně založil první spolek pro šlechtění ovoce na světě a
podnítil tak zájem o získávání nových odrůd křížením. V Čechách se André pro své pozdní zrání téměř nepěstuje, na Moravě tvoří 1,8 % plochy vinohradů.




Charakteristika odrůdy: Bujný růst, dobrá mrazuodolnost. List je středně velký, mírně pětilaločný. Hrozen je středně velký, hustý. Malé, modročerné bobule
obsahují ve slupce hodně barviva.

Charakteristika vína: Barva: intenzivní červená
Vůně: odrůdová, připomíná jižní typy vín
Chuť: harmonické, extraktivní víno. Chuť je v mládí výrazně kyselá a hrubá, vyzrálé víno je plné, aromatické s tříslovinkou.

Zvláštnosti: Vhodné k dlouhodobějšímu zrání v láhvi. Vysoké výnosy snižují kvalitu vína.

Vhodnost k pokrmům: Maso, ryby: tmavá masa, uzené maso
Sýry:
tvrdé sýry